NÄKYVÄKSI / I FOKUS är en inkubator som riktar sig till kvinnliga filmskapare som ännu inte debuterat med en långfilm, längre dokumentärfilm eller TV-serie. I FOKUS drivs av Women in Film & Television Finland och har fått finansieringsstöd på 190 000 euro från Finlands Kulturfond. Stödet riktar sig till filmprojekt som ökar konstnärlig kvalitet, som når nya målgrupper och som förnyar produktionsmodellerna. I FOKUS-inkubatorn lanseras i början av 2018 och pågår till mitten av 2019.

 

I FOKUS är en reaktion på forskningsresultat som visa att kvinnliga filmskapare ofta möter hinder när de ska ta steget från manusutveckling till filmproduktion. Filmproduktionen i Finland finansieras huvudsakligen genom offentligt stöd, men endast 24% av utvecklings- och produktionsstöden går till kvinnliga filmskapare. I FOKUS-inkubatorn är en motåtgärd och ett omfattande utvecklingsprogram för att främja jämställdhet och mångfald. Syftet med I FOKUS är även att ge de kvinnliga filmskaparna strukturerade arbetsförhållanden som stöder och hjälper dem i mål från manus till produktion. De fyra utvalda filmskaparna kommer att arbeta på sina projekt i sex månader som anställda med månadslön.

 

I FOKUS samarbetar med Aalto-universitetet, WIFT Nordic, POWR Pitching Forum i Baltic Event m.fl. Inkubatorn administreras av två erfarna filmskapare: Raija Talvio, manusförfattare och KoD, och Jenni Koski, kreativ producent, MA och Master of Creative Media.

 

Mer information och kontaktuppgifter:

Women in Film & Television Finland
Siltasaarenkatu 13
00530 Helsingfors, Finland

incubator@wift.fi

www.wift.fi/nakyvaksi

 
 
wift_finland_logo_rgb_2018.png
Finska Kulturfonden

Finska Kulturfonden

 
 

NÄKYVÄKSI      Tuloksia      HAKU      AJANKOHTAISTA      UKK      IN ENGLISH      PÅ SVENSKA