Back to All Events

Womarts Masterclass leikkaaja-ohjaaja Valdís Óskarsdóttirin kanssa

  • Freezer Hostel 16 Hafnargata Rif Iceland (map)
 

Womarts-hanke korostaa naispuolisten taiteilijoiden asemaa eurooppalaisessa kulttuuri- ja taidehistoriassa ja kulttuurisessa monimuotoisuudessa. Sukupuolten välisessä tasa- arvotyössä hanke nostaa naiset esille aktiivisina toimijoina taiteen kentällä monialaisen yhteistyön kautta.

Islannin Womarts-lähettiläänä toimii kokenut leikkaaja-ohjaaja Valdís Óskarsdóttir. Valdís Óskarsdóttirin Masterclass järjestetään yhteistyössä Womartsin ja WIFT Nordicin kanssa. Masterclassissa Valdís jakaa uransa elokuvantekijänä ja kertoo intohimostaan leikkaajana.

Valdís Óskarsdóttir syntyi vuonna 1950 Akureyrissa, Islannissa. Hän valmistui Tanskan kansallisesta elokuvakoulusta vuonna 1991, erikoistuen elokuvaleikkaukseen. Hänet tunnetaan töistään Juhlat (1998) ja Tahraton mieli (2004), josta hän voitti BAFTA-palkinnon vuonna 2005. Viimeisin Valdísin oma ohjaustyö on pitkä elokuva King's Road (2010), ja vuonna 2018 hän voitti islantilaisen elokuvapalkinnon EDDAN editoinnistaan TV-sarjassa Fangar (Prisoners).

Valdísin motivaatio leikkaajan työhön:

”Leikkaaminen ei ole numeroilla maalaamista. Se on tarinankerrontaa. Kuplivia tunteita ja ääretöntä inspiraatiota. Leikkaaminen on intohimoa. Siihen jää koukkuun, kuin huumeisiin. Pahinta on se, että leikkaamisesta voi tulla ilma, jota hengitän. Minun ei tarvitse kuvailla mitä tapahtuu silloin, kun en voi hengittää. Kuolen, koska en ole kala.”