Naisten asemaa eurooppalaisessa kulttuuri- ja taidehistoriassa esiintuovan Womarts-hankkeen lähettilääksi leikkaaja Valdís Óskarsdóttir

 

Womarts-hanke korostaa naispuolisten taiteilijoiden asemaa eurooppalaisessa kulttuuri- ja taidehistoriassa ja kulttuurisessa monimuotoisuudessa. Sukupuolten välisessä tasa-arvotyössä hanke nostaa naiset esille aktiivisina toimijoina taiteen kentällä monialaisen yhteistyön kautta. Womarts-hanke on luonut lähettiläiden verkoston edustamaan hanketta sekä sen näkyvyyttä paikallisella ja kansainvälisellä tasolla. Masterclasseja pidetään kahdessakymmenessä Euroopan maassa vuosina 2018-2020.

WIFT Finland ja WIFT Nordic ovat kutsuneet Islannin Womarts-lähettilääksi leikkaaja-ohjaaja Valdís Óskarsdóttirin. Valdís Óskarsdóttir pitää Masterclassin Northern Wave Film Festivalilla perjantaina 26.10.2018. Masterclassissa Valdís jakaa uransa elokuvantekijänä ja kertoo intohimostaan leikkaajana. Masterclass välitetään suorana WIFT Finlandin Youtube-kanavalla.

Valdís Óskarsdóttir syntyi vuonna 1950 Akureyrissa, Islannissa. Hän valmistui Tanskan kansallisesta elokuvakoulusta vuonna 1991, erikoistuen elokuvaleikkaukseen. Hänet tunnetaan töistään Juhlat (1998) ja Tahraton mieli (2004), josta hän voitti BAFTA-palkinnon vuonna 2005. Viimeisin Valdísin oma ohjaustyö on pitkä elokuva King's Road (2010), ja vuonna 2018 hän voitti islantilaisen elokuvapalkinnon EDDAN editoinnistaan TV-sarjassa Fangar (Prisoners).

Valdísin motivaatio leikkaajan työhön:

”Leikkaaminen ei ole numeroilla maalaamista. Se on tarinankerrontaa. Kuplivia tunteita ja ääretöntä inspiraatiota. Leikkaaminen on intohimoa. Siihen jää koukkuun, kuin huumeisiin. Pahinta on se, että leikkaamisesta voi tulla ilma, jota hengitän. Minun ei tarvitse kuvailla mitä tapahtuu silloin, kun en voi hengittää. Kuolen, koska en ole kala.”

Masterclass with Filmmaker Valdís Óskarsdóttir

Paikka: Northern Wave International Film Festival, The Freezer Hostel, Rif, Islanti

Aika: Perjantai 26. lokakuuta alkaen klo 18.00 (Islannin aikaa)

Masterclassin moderoi Nanna Frank Rasmussen, Tanskan elokuvakriitikkojen yhdistyksen puheenjohtaja

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tilaisuus streamataan suorana WIFT Finlandin Youtube-kanavalle, josta sen voi myös katsoa tallenteena myöhemmin.

Womarts-hanketta Suomessa hallinnoi Women in Film & Television Finland ja sen projektipäällikkönä ja tuottajana toimii Jenni Koski.

Lisätietoja:
Jenni Koski
kassa@wift.fi
0440 700 440