NÄKYVÄKSI-hankehautomoon valittu neljä tekijää

 

Vuoden 2018 alussa alkaneen NÄKYVÄKSI-hankehautomon haku- ja valintaprosessi on päättynyt. NÄKYVÄKSI on naistekijöille suunnattu elokuva- ja televisiohankkeiden hautomo, joka mahdollistaa laaja-alaisen, tasa-arvon lähtökohdista tapahtuvan käsikirjoitusten ja elokuvatuotannon kehittämistyön naispuolisille elokuva-alan ammattilaisille, jotka työstävät ensimmäistä pitkää näytelmäelokuvaa, pitkää dokumenttielokuvaa tai televisiosarjaa. Hankkeesta vastaavat kokeneet elokuva-alan ammattilaiset käsikirjoittaja, TaT Raija Talvio ja luova tuottaja, MCM, FM Jenni Koski.

Hakuajan puitteissa NÄKYVÄKSI-hankehautomoon tuli 74 hakukelpoisuuden täyttävää hakemusta. Hankkeiden arviointi toteutettiin anonyymin vertaisarvioinnin kautta, ja vertaisarvioijina toimivat noin parikymmentä kotimaista alan huippuammattilaista, joiden sukupuolijakauma oli 50-50% miehiä ja naisia. Arvioijien tueksi oli luotu yhdeksänkohtainen arviointilomake, jonka avulla hankkeita arvioitiin monesta näkökulmasta: omaperäisyys, potentiaali, käsikirjoittamisen laatu, hankkeen tuotannolliset edellytykset sekä hankkeen soveltuminen hankehautomon tavoitteisiin. Arvioijien käytössä ollut hakumateriaali oli täysin anonymisoitu. Arvioijat eivät tienneet hakijoiden henkilöllisyyttä, ja he työskentelivät itsenäisesti ilman ulkopuolista vaikutusta. Kunkin hankkeen arvioi vähintään kaksi vertaisarvioijaa.

Anonyymin vertaisarviointiprosessin jälkeen syntyi shortlista, jolle nousivat 11 parhainta pistemäärää saanutta hakijaa. Heistä neljä kokenutta ammattilaista valittiin NÄKYVÄKSI-hankehautomoon kuudeksi kuukaudeksi kehittämään hankkeitaan niin käsikirjoituksen kuin tuotannon osalta. Valitut hankkeet ovat kaksi pitkää elokuvaa ja kaksi televisiosarjaa.

Hankehautomoon valitut elokuva- ja televisioalan ammattilaiset ja heidän hankkeensa ovat:

Sevgi Eker, Huone 511. Pitkä elokuva, jossa menneisyys yhdistää kaksi toisilleen tuntematonta naista uuden ja vanhan elämän risteyksessä

Aino Lappalainen, Å. Televisiosarja, jossa yhteiskunnan hyödyttömät karkotetaan dystooppiselle Ahvenanmaalle

Lotta-Kaisa Riistakoski, S.o.S. Pitkä elokuva, joka on epäromanttinen komedia parisuhdekurssin valeopettajasta

Susanna Åke, Koski. Televisiosarja laittomasta viinakaupasta, mustalaisakasta ja vääjäämättömästä konfliktista 1950-luvun teollistuvassa Suomessa

NÄKYVÄKSI-hankehautomo on konkreettinen askel puheista tekoihin tilanteessa, jossa elokuvan perinteiset rahoittajatahot ovat olleet hitaita reagoimaan tasa-arvoisemman tuotantokulttuurin luomiseksi Suomessa.