WIFT Finland Tampereen elokuvajuhlilla

 

Naisten asemaa eurooppalaisessa kulttuuri- ja taidehistoriassa esiintuova Womarts-hanke näkyvästi esillä Tampereen elokuvajuhlilla!

Toinen sukupuoli

Tampereen elokuvajuhlilla on laaja kattaus Women in Film & Television Finlandin koordinoiman Womarts-hankkeen ohjelmistoa. WIFT Finland on yhteistyössä Tampereen elokuvajuhlien sekä Centre audiovisuel Simone de Beauvoirin kanssa kuratoinut erikoisnäytökset juhlistaakseen Simone de Beauvoirin teoksen Toinen sukupuoli (Le Deuxième Sexe) 70-vuotisjuhlavuotta 2019. Teos muistetaan ensisijaisesti toisen feminismiaallon merkkiteoksena, joka käsittelee laajasti naisen asemaa, sukupuolittunutta yhteiskuntaa sekä patriarkaattia. Erikoisnäytökset ovat nähtävissä vain Tampereen elokuvajuhlien yhteydessä. Näytöksissä esitetään historiallinen kattaus LGBTQIA-elokuvia sekä esitetään ranskalainen dokumenttielokuva Simone de Beauvoirista. Alustuksen dokumenttielokuvalle pitää Centre audiovisuel Simone de Beauvoirin johtaja Nicole Fernández Ferrer.

Uutena Womarts-lähettiläänä ruotsalainen näyttelijä-ohjaaja Saga Becker


Womarts-hanke on luonut lähettiläiden verkoston edustamaan hanketta sekä sen näkyvyyttä paikallisella ja kansainvälisellä tasolla. Lähettiläiden masterclasseja pidetään kahdessakymmenessä Euroopan maassa vuosina 2018-2020. Tampereen elokuvajuhlien yhteydessä pidetään kolmas WIFT Finlandin emännöimä Masterclass ruotsalaisen näyttelijä-ohjaaja Saga Beckerin kanssa. Saga kertoo urastaan elokuvantekijänä sekä jakaa intohimonsa ja inspiraation lähteensä omassa taiteessaan. Hän haluaa tuoda oman äänensä pelottomasti esiin oman yhteisönsä edustajana. Sagan intohimona on jakaa kokemuksistaan ja inspiroida ihmisiä ajattelemaan eri tavalla monimuotoisuudesta ja tasa-arvosta. Masterclassin moderoi feministisen puolueen varapuheenjohtaja Tuuli Kamppila. Saga Becker (s. 1988) on ruotsalainen näyttelijä ja transnainen. Masterclassin yhteydessä esitetään Saga Beckerin ohjaama lyhytelokuva Fuckgirls sekä masterclassin jälkeen on mahdollisuus nähdä pitkä fiktioelokuva Nånting måste gå sönder, josta Saga voitti parhaan naispääosapalkinnon Guldbaggen vuonna 2015.

Masterclass striimataan livenä WIFT Finlandin Youtube-kanavalla lauantaina 9.3. Womarts-lähettiläinä muualla Euroopassa toimivat mm. ohjaaja Isabel Coixet, leikkaaja Valdís Óskarsdóttir, näyttelijät Maria de Medeiros ja Mira Furlan, folk-muusikko Mercedes Peón sekä kapellimestari Paul Daniel.

Kaikkiin Womarts-tapahtumiin on vapaa pääsy, paitsi pitkän elokuvan Nånting måste gå sönder -näytökseen, johon liput on ostettavissa Tampereen elokuvajuhlien lippukaupasta.

Womarts-hanke korostaa naispuolisten taiteilijoiden asemaa eurooppalaisessa kulttuuri- ja taidehistoriassa ja kulttuurisessa monimuotoisuudessa. Sukupuolten välisessä tasa-arvotyössä hanke nostaa naiset esille aktiivisina toimijoina taiteen kentällä monialaisen yhteistyön kautta. Yhteistyö sisältää taiteilijoiden näkyvyyttä ja heidän taiteensa levittämistä lisääviä toimenpiteitä, uuden tiedon sekä uusien tasa-arvotyössä tarvittavien työkalujen ja toimenpiteiden luomista, sekä monialaisten, luovan alan yrittäjyyttä ja työllistymistä lisäävien toimenpiteiden ja niitä tukevien tapahtumien järjestämistä. Womarts-hanketta Suomessa hallinnoi Women in Film & Television Finland ja sen projektipäällikkönä toimii Jenni Koski.