Womarts-Tuloksia

Womarts-hanke korostaa naispuolisten taiteilijoiden asemaa eurooppalaisessa kulttuuri- ja taidehistoriassa ja kulttuurisessa monimuotoisuudessa. Sukupuolten välisessä tasa-arvotyössä hanke nosti naiset esille aktiivisina toimijoina taiteen kentällä monialaisen yhteistyön kautta. Yhteistyö sisälsi taiteilijoiden näkyvyyttä ja heidän taiteensa levittämistä lisääviä toimenpiteitä, uuden tiedon sekä uusien tasa-arvotyössä tarvittavien työkalujen ja toimenpiteiden luomista, sekä monialaisten, luovan alan yrittäjyyttä ja työllistymistä lisäävien toimenpiteiden ja niitä tukevien tapahtumien järjestämistä. Womarts-hanketta Suomessa hallinnoi Women in Film & Television Finland ja sen projektipäällikkönä toimii Jenni Koski. Womarts-hanke on käynnissä vuosina 2017-2021.

Lähettiläät:

Womarts-hanke loi lähettiläiden verkoston edustamaan hanketta sekä sen näkyvyyttä paikallisella ja kansainvälisellä tasolla. Lähettiläiden masterclasseja pidettiin kahdessakymmenessä Euroopan maassa vuosina 2018-2020. WIFT Finland organisoi pohjoismaiset masterclassit yhteistyössä WIFT Nordic -verkoston kanssa.

Christina Rosendahl - Tanskan lähettiläs

Tanskalainen Christina Rosendahl (1971) valmistui vuonna 2002 elokuvaohjaajaksi. Ennen sitä hän opiskeli kirjallisuustiedettä sekä elokuva- ja mediatutkimusta Kööpenhaminan yliopistossa. Rosendahl on ohjannut useita fiktiivisiä elokuvia sekä dokumentteja. Hän voitti elokuvallaan The Idealist (2016) parhaan ohjaajan palkinnon Pekingin elokuvafestivaalilla. Rosendahl valittiin Tanskan ohjaajakillan puheenjohtaja vuodesta 2014 ja on muun muassa aktiivisesti ottanut osaa sukupuolten väliseen tasa-arvokeskusteluun elokuva-alalla. Rosendahl kuvailee inspiraation elokuviinsa syntyvän paineesta luoda vangitsevia sekä ajatuksia herättäviä elokuvia ajankohtaisista aiheista tanskalaisessa yhteiskunnassa.

Rosendahlin motivaatio ryhtyä Womarts-lähettilääksi oli halu keskittää huomio naisohjaajiin, jotta tulevaisuuden sukupolvilla olisi roolimalleja ja halua lähteä elokuva-alalle. Alalla tarvitaan Rosendahlin sanojen mukaan monipuolisia ääniä.

Ymmärrän, että tarpeeni ilmaista itseäni ei johdu vain siitä, että haluan ilmaista itseäni, vaan että taide on minulle elämän ja kuoleman kysymys.

Christina Rosendahl piti Womarts Masterclassin Helsingissä 5.4.2018

Valdís Óskarsdóttir - Islannin lähettiläs

Valdís Óskarsdóttir (1950) syntyi Islannin Akureyrissa. Hän valmistui Tanskan elokuvakoulusta (Den Danske Filmskole) leikkaajaksi vuonna 1991. Hänen tunnetuimpia töitään ovat Juhlat - Festen (1998) ja Tahraton mieli (2004), josta hän voitti parhaan leikkauksen BAFTA-palkinnon. Óskarsdóttir on voittanut myös parhaan leikkauksen EDDA-palkinnon työstään TV-sarjassa Fangar (Prisoners, 2018).

Óskarsdóttirin mukaan elokuva-alalla on jo paljon enemmän naisia verrattuna siihen kun hän aloitti. Hänen mielestään naisten on silti pyrittävä eteen- ja ylöspäin urallaan. Hänen mukaansa naiset tarvitsevat samanlaista rohkeutta mennä unelmiaan kohti kuin miehet. Naiset tarvitsevat vain samanlaista aggressiota ja pelottomuutta käyttää kyynärpäitään.

Jos sinulla on unelma, etkä yritä pyrkiä sitä kohti, myöhemmin tulet aina miettimään sitä, miksi et tavoitellut unelmiasi.

Óskarsdóttir piti Womarts Masterclassin Northern Wave -elokuvafestivaalilla Islannissa 26.10.2018.

Saga Becker - Ruotsin lähettiläs

Saga Becker (1988) on ruotsalainen näyttelijä ja transnainen. Hän on tunnettu elokuvasta Something Must Break (2014), josta hän vuonna 2015 voitti Ruotsin kansallisen elokuvapalkinnon Guldbaggen parhaasta naispääosasta. Omien sanojensa mukaan Becker haluaa oman tarinansa toimivan inspiraationa ihmisille, yrityksille ja organisaatioille laajentaa työtä moninaisuuden ja inklusiivisuuden hyväksi.

Becker haluaa toimia roolimallina, olla sellainen kuin on ja puhua avoimesti moninaisuuden puolesta. Hän haluaa kertoa tarinoita omilla ehdoillaan.

Elokuva-ala voisi olla enemmän moninainen. Diversiteetti voisi pelastaa henkiä ja muuttaa yhteiskunnan käsityksiä transsukupuolisista sekä queer-ihmisistä sekä muokata yhteiskunnan rakenteita yhdenvertaisiksi.

Becker piti Womarts Masterclassin Tampereen elokuvajuhlilla 9.3.2019.

Kristina Åberg -Ruotsin lähettiläs

Kristina Åberg (1962) on valmistunut toimittajaksi sekä opiskellut kansainvälistä politiikkaa. Vuonna 2000 Åberg perusti tuotantoyhtiö Atmon, ja hän toimii yhtiön toimitusjohtajana ja tuottajana. Åbergin tuottamat elokuvat ovat voittaneet useita palkintoja, esimerkiksi The Nile Hilton Incident (2017) voitti viisi Guldbagge-palkintoa ja oli ehdolla Ceasar-palkinnon saajaksi vuonna 2018.

Åberg haluaa inspiroida ihmisiä ja nähdä kuinka naispuoliset elokuvantekijät ottavat vallan omiin käsiinsä luomalla omia yrityksiä ja olemalla läsnä paikoissa, missä päätöksiä tehdään.

Nuorille sanoisin, että “Menkää rohkeasti yhdessä, rakentakaa tiimi, tehkää elokuva! Voit tehdä elokuvan vaikka iPhonella, kunhan teet sen!”

Åberg piti Womarts Masterclassin 26.8.2019 Carl Internatonal Film Festivalilla Karlskronassa Ruotsissa.

Miia Tervo - Suomen lähettiläs

Miia Tervo (1980) on kansainvälisesti palkittu elokuvaohjaaja. Hänen lyhytelokuvansa Hylje, Lumiukko, Santra ja puhuvat puut sekä Pieniä kömpelöitä hellyydenosoituksia kiersivät ympäri maailman useilla elokuvafestivaaleilla, kuten IDFA:ssa. Tervon rakastettu ensimmäinen pitkä fiktioelokuva Aurora (2019) sai maailman ensi-iltansa Göteborgin elokuvafestivaalilla. Vuonna 2020 ohjaaja Miia Tervo on Jussi-ehdokkaana parhaan ohjauksen kategoriassa kahdesta elokuvastaan Tottumiskysymys ja Aurora, joka on ohjauksen lisäksi ehdolla 12 muussa Jussi-palkintokategoriassa.

Tervon omien sanojen mukaan hänen motivaationsa olla Womarts-lähettiläs on halu tuoda oma ääni rohkeasti esiin ja kertoa tarinoita erilaisista naisista ja naisten kohtaloista laajemman samaistumispinnan luomiseksi. Tervo haluaa omalla työllään lisätä ja tuoda esiin tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edellytyksiä naisille niin kameran edessä kuin takana.

Jotkut asiat elämässä ovat sellaisella harmaalla alueella, jota voi käsitellä vain taiteen kautta. Siksi koen, että haluan mennä tuolle alueelle, vaikka se on vaikeaa, hävettävää ja kivuliasta.

Tervo piti Womarts Masterclassin 7.3.2020 Tampereen elokuvajuhlilla.

Katja Gauriloff

Katja Gauriloff (s. 1972) on kolttasaamelainen elokuvaohjaaja, joka tunnetaan muun muassa elokuvistaan Säilöttyjä unelmia (2012) ja Kuun metsän Kaisa (2016). Globaalia elintarviketeollisuutta ja sen työntekijöitä kuvaava dokumentti Säilöttyjä unelmia teki Gauriloffista kansainvälisesti tunnetun elokuvantekijän. Hänen elokuviaan on esitetty ja palkittu monilla elokuvafestivaaleilla ympäri maailmaa.

Gauriloff kuvailee kolttasaamelaisuuden ja elokuvantekijäksi tulemisen olleen hänelle osa samaa prosessia. Womarts-lähettiläänä Gauriloff haluaa myös edustaa omaa kansaansa sekä nostaa alkuperäiskansaan kuuluvien elokuvantekijöiden ääntä kuuluviin – ja samalla saamelaiselokuvaa marginaalista entistä isommille yleisöille.

Gauriloff kehottaa elokuvantekijää myös kysymään itseltään: ”Olenko minä oikea henkilö tekemään tämän elokuvan?” Tietyn elokuvan ja sen teemojen työstäminen voi viedä vuosia elämästä – ja itse elokuva jää elämään vielä senkin jälkeen.

Tällä hetkellä Gauriloff työstää pitkää fiktioelokuvaa työnimellä Je’vida, joka kertoo kolttatytön kasvutarinaa paluusta juurilleen. Ilmestyessään Je’vida on historian ensimmäinen koltansaamenkielinen pitkä elokuva.

Katja Gauriloff piti Womarts Masterclassin Tampereen elokuvajuhlilla 13.3.2021, ja masterclass oli katsottavissa livetallenteena WIFT Finlandin Youtube-kanavalla 2 viikkoa tilaisuuden jälkeen.

Residenssitaiteilijat ja kiertävä näyttely


Womarts-hanke järjesti mediataiteilijoiden Lens-Based Artist -residenssin Avilésissa Espanjassa syyskuussa 2018. Residenssi oli osa kolmivaiheista residenssiprosessia, jonka aikana yhteensä 30 naispuolista eurooppalaista taiteilijaa loivat teokset kansainvälisiin näyttelyihin, jotka juhlistivat Simone de Beauvoirin teoksen Toinen sukupuoli (Le Deuxième Sexe) merkkivuotta vuosina 2019-2021 ympäri Eurooppaa. Residenssien jälkeen teokset valmistuivat kansainväliseen Womarts - kiertävään näyttelyyn.

WIFT Finland julkaisi yhteispohjoismaisen haun keväällä 2018. Hakuajan puitteissa 11 mediataiteilijaa ympäri Pohjoismaita ja Baltiaa hakivat Womarts-residenssiin. Näistä hakemuksista valittiin kaksi pohjoismaista mediataiteilijaa Lens-Based Artist - residenssiin.

Valitut mediataiteilijat olivat:

Hanne Larsen, valokuvaaja, Norja. Hannen valokuvateoksissa käsitellään naisten yksilöllistä voimaa ja luontoyhteyttä. Hannen teokset ovat osa laajaa valokuvien sarjaa, joissa tutkitaan naisia myyttisinä olentoina ja noitina. http://www.hannelarsen.com/

Martta Tuomaala, kuva- ja mediataiteilija, Suomi. Martan audiovisuaaliset teokset painottuvat yhteisötaiteeseen sekä liikkuvan kuvan eri muotoihin. Teokset käsittelevät yhteiskunnallisia valtarakenteita, sisäänrakennetun arvomaailman seurauksia sekä ryhmäkäyttäytymisen tapoja. http://www.marttatuomaala.com/

Hanne Larsen

Hanne Larsen (1985) on Norjasta kotoisin oleva taiteilija ja valokuvaaja, joka on valmistunut valokuvaajaksi Aalto-yliopistosta. Hän on opiskellut valokuvaamista myös Novian ammattikorkeakoulussa ja ollut vaihto-oppilaana Pekingissä.

Larsen tuotti osana Womarts-residenssiä Video Portraits -videotaideteoksen. 27-minuuttinen teos koostuu kahdeksastatoista videomuotokuvasta, joissa esiintyy eri ikäisiä, eri etnisen taustan omaavia naisia luonnossa.

Larsenin sanojen mukaan teoksen idea syntyi historiallisesta pelosta sekä ennakkoluuloista naisia kohtaan, joilla on läheinen suhde luontoon. Teoksessa hän kuvaa jokaista naista luonnossa samasta kuvakulmasta 90 sekunnin ajan. Larsenilla on valokuvaajatausta ja teoksessa hän halusi löytää keinon yhdistää valokuvataide liikkuvaan kuvaan. Teoksen otoksia Larsen kuvaileekin pitkitetyiksi muotokuviksi. Hänen mukaansa mykkä videomuotokuva ja katse voivat kertoa kohteestaan paljon. Larsen toivoo työnsä herättävän yhteyden tuntua naisten välillä ja etäännyttävän meidät kulttuurista, joka perustuu diskriminaatiolle.

Martta Tuomaala

Martta Tuomaala (1983) on Helsingissä työskentelevä laaja-alaisesti liikkuvan kuvan eri muotoihin erikoistunut taiteilija. Hän valmistui taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston kuvataiteen koulutusohjelmasta vuonna 2014. Hän toimii ohjaajana, käsikirjoittajana, tuottajana ja esiintyy myös välillä omissa teoksissaan.

Tavallisia aiheita Tuomaalan töissä ovat erilaiset yksilöiden ja yhteisöjen kamppailut, työelämän murros sekä vallan väärinkäyttö. Tuomaalan omat kokemukset monilta matalapalkkaisilta aloilta vaikuttavat hänen teostensa aiheisiin. Tuomaala ajaa aktiivisesti parempia työolosuhteita taiteen ja kulttuurin aloille.

Womarts-residenssissä Tuomaala toteutti 19-minuuttisen videotaideteoksen Paineessa. Teos on toteutettu yhteistyössä taiteilija Sepideh Rahaan kanssa. Teos käsittelee feminismin haasteita nykypäivänä intersektionaalisuuden ja valtasuhteiden näkökulmasta. Teoksessa tilastolliset faktat naisten syrjinnästä Suomessa sekoittuvat tositilanteisiin perustuvaan metaforiseen kerrontaan.

Martta Tuomaalan ja Hanne Larsenin teokset ovat osa Womartsin kiertävää näyttelyä kuudessa eri Euroopan maassa.

Kiertävän näyttelyn paikkakunnat ja aikataulut vuosina 2019-2021 ovat seuraavasti:

Women, (Be)Coming, 8.3. – 1.6.2019, UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2, MARIBOR, SLOVENIA
Women, (In) Between 24.7. – 31.8.2019, Vilnius Town Hall, Didžioji str. 31, VILNA, LIETTUA
I̶n̶visible Women, 30.10. –  15.12.2019, Auditorio de Galicia, Avenida Burgo das Nacións s/n, 15705, SANTIAGO DE COMPOSTELA, ESPANJA
Roaming Exhibition Rijeka, 8.7. – 6.11.2020, Tower Centre Rijeka, RIJEKA, KROATIA
Fyysinen ja virtuaalinen Roaming Exhibition Vilna, 1.-31.12.2020, Vilnius Town Hall, Didžioji str. 31, VILNA, LIETTUA
Roaming Exhibition I̶n̶visible, 7.1. – 25.4.2021, City of comics and European Art School (EESI), The New Factory, inside the City of Comics, GRAND ANGOULÊME, RANSKA
Roaming Exhibition at Promenade, 8.3.-30.4.2021, Rijeka, KROATIA.
Roaming Exhibition Avilés, 10.5. – 27.6.2021, CMAE and Casa de Cultura de Avilés, AVILÉS, ESPANJA
Roaming Exhibition Women (RI)visible, 17.-27.5.2021, Gallery “Aleksandar Filakovac”, ZAGREB, KROATIA.
Roaming Exhibition Limerick, 1.7. – 30.9.2021, Church Gallery, LSAD, LIMERICK, IRLANTI

Tutkimustoiminta

State of the arts


Alipalkattuja, aliedustettuja ja alihyödynnettyjä: Euroopan kulttuurialojen lasikatot ja naisten tilanne


Womarts-hanke julkaisi naistenpäivänä 8.3.2020 raportin State of the Arts Report about the situation of women artists and professionals in the Cultural and Creative Industries sector in Europe. Raportin voi lukea myös hankkeen nettisivuilta: http://www.womarts.eu/state-of-the-arts-report/

Naisten epätasa-arvoinen edustus Euroopan taide- ja kulttuurialoilla on kiistaton. Womarts-hankkeen monialainen raportti tasa-arvotilanteesta tuo esiin kulttuuri- ja taidealan epäkohtia. Raportti tuo yhteen tutkimuksia, tilastoja ja erilaisia katsauksia naisten osallistumisesta kulttuuri- ja taidekentän toimintaan tekijöinä sekä taiteen ja kulttuurin kuluttajina Euroopassa. Raportissa analysoidaan lakiaineistoja, direktiivejä, ohjelmakatsauksia sekä tieteellisiä tilastoja tasa-arvotilanteesta taide- ja kulttuurisektoreilla vuosina 2000-2017 sekä tekee esityksiä toimenpiteistä, joita tulisi ottaa pikaisesti käyttöön tilanteen korjaamiseksi. Raportissa esitetään myös laajoja tilastoja, jotka selkeästi korostavat kuinka naisten edustus taide- ja kulttuurisektorilla on edelleen häkellyttävän heikko. Raportti esittää tasa-arvotyön toimenpiteitä eurooppalaisille viranomaistahoille sekä useille eri kohderyhmille, niin pienille yhteiskuntatoimijoille kuin päättäville tahoille.

KULTTUURIALAN TYÖLLISYYS, NAISTEN OSUUS TOIMIJUUDESTA SEKÄ PALKITSEMINEN: SELKEÄT EPÄKOHDAT

Raportin mukaan lasikatto on selkeä ongelma Euroopassa, koska sitä esiintyy laajasti kaikilla aloilla. Useat tutkimukset ja tilastot osoittavat, että naiset riippumatta korkeasta koulutustasosta, ansaitsevat vieläkin vähemmän kuin miehet ja että naisia on vähemmän johtajina. Tilastotiedot, joita on kerätty valikoiduista elokuvakouluista, taide- ja kulttuurialojen korkeakouluista ja tietyistä museoista, osoittavat, että yleisesti miesten enemmistö toimii johtajina kaikilla kulttuurialoilla (87% tilastoiduista tapauksista).

Historiallisesti naisten panokset taiteilijoina ja tekijöinä eivät ole saanut laajaa huomiota ja näkyvyyttä, erityisesti mitä korkea-arvoisemmista kansainvälisistä ja kansallisista palkinnoista on kyse. Esimerkiksi naisten osuus Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajista on 12% koko palkinnon olemassaolohistoriansa aikana.

HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ JA VERKOSTOJA

Raportti listaa 25 hyvää käytäntöä, esimerkiksi manifesteja, vetoomuksia ja aloitteita, joita on laitettu alulle eri puolilla Eurooppaa eri kulttuurin osa-alueilla. Nämä hyvät käytännöt haastavat olemassa olevia prosesseja, rakentavat verkostoja ja toimenpiteitä ja vahvistavat naisten tekijyyttä ja näkyvyyttä taiteessa, kulttuurissa ja eri medioissa. Listassa on useita eri verkostoja ja organisaatioita, kuten WIFT Finland, jotka antavat enemmistöäänen naisille ja tukevat naisten tasa-arvoista toimijuutta kansallisesti ja kansainvälisesti.

State of the Arts -tutkimusraportti. Pdf (1,8 MB)

Voices of Culture -työryhmän raportti /
Gender Equality: Gender Balance in the Cultural and Creative Sectors

Osana Womarts-hanketta ajankohtaiseksi vuonna 2019 tuli mahdollisuus osallistua monialaiseen kulttuurisektoreita laajasti edustavien toimijoiden työryhmään Voices of Culture, jossa käsiteltiin sukupuolten välistä tasa-arvoa kulttuurisektoreilla Euroopassa. Työryhmän mandaatti tuli Euroopan neuvoston pääsihteeristöltä sekä Euroopan komission Luova Eurooppa -johtajistolta. Raportti esiteltiin Euroopan komission edustajille sekä sidosryhmille Brysselissä marraskuussa 2019, ja sen tuloksia on käytetty myös uuden Luova Eurooppa -rahoitusohjelman rakentamisessa vuosille 2020-2025.

Työryhmän konkreettisena tavoitteena oli rakentaa mahdollisimman tarkka toimintasuunnitelma toimenpidesuosituksineen. Raportti kattaa strategiat, poliittiset toimintalinjat, toimenpiteet sekä eurooppalaiset rahoitusmallit sekä tekee suosituksia ja esittelee parhaita käytäntöjä sukupuolten välisen tasa-arvon saavuttamiseksi Euroopassa.

Raportti on jaettu neljään alakategoriaan, jotka käsittelevät naisten työllistymistä ja johtajuutta, koulutusta ja kouluttautumista, sukupuolittunutta väkivaltaa sekä rakenteellista syrjintää. Kukin kappale esittelee teeman ja siihen sisältyvät ongelmakohdat, korostaa ratkaisukeskeisiä toimenpiteitä sekä tuo esiin alalla jo esiintyviä hyviä käytäntöjä. Yhtenä raportin kirjoittajista toimi Jenni Koski.

Voices of Culture -työryhmän raportti. PDF (1,5 MB)

Towards gender equality in the cultural and creative sectors

Womarts-hanke osallistui aktiivisesti kartoittamaan sukupuolten tasa-arvotilannetta sekä covid 19 -pandemian vaikutuksia luoville aloille Euroopan komission uuteen julkaisuun, jota käsiteltiin osana Luovien alojen toimintasuunnitelmaa vuosille 2019-2022 Portugalin konferenssissa toukokuussa 2021. Raportti kartoituksesta julkaistiin kesäkuussa 2021, ja se tekee laajoja läpileikkauksia Womarts-hankkeeseen sekä myös WIFT Finlandin aktiiviseen toimintaan sukupuolten tasa-arvotyössä. Raporttia hyödynnetään jatkossa ohjeistuksessa eurooppalaisessa sukupuolten tasa-arvotyössä. Yhtenä raportin avustajista toimi Jenni Koski.

Towards gender equality in the cultural and creative sectors -raportti. PDF (7,2 MB)

Täydennyskoulutus

Taiteilijan ura on yhtenäinen kokonaisuus luovaa intohimoa ja kaupallista toimintaa. Monet uralla aloittaneet ja sillä edenneet taiteilijat eivät aina pysty tasapainoilemaan luovan uran tuotteistamisen ja liiketoiminnan kanssa. Monet taiteilijat kohtaavat myös rakenteellisia ongelmia, epätyypillisiä työsuhteita, itsensätyöllistämistä, yrittäjyyttä ja riistotaloutta, mikä jättää taiteilijat heikkoon asemaan verrattuna tavanomaisiin työsuhteisiin. Kun taiteilija pystyy kehittämään oman taiteensa liiketoimintaa ja parantamaan oman työllistymisen työkaluja, hänellä on paremmat edellytykset menestyä.

Womarts-täydennyskoulutus sisältää markkinoinnin ja työllistymisen työkaluja sekä täydennyskoulutusta ja urasuunnittelua oman taiteilija-aseman vahvistamiseksi luovilla markkinoilla. Menestys luovilla aloilla ei ole pelkästään taitoa ja kovaa työtä, mutta myös oman taiteen liiketoimintaosaamista ja tuotteistamista.

Womarts-koulutusohjelma on ainutlaatuinen, innovatiivinen ja taiteen peruskoulutusta täydentävä. Womarts on kehittänyt täydennyskoulutusta naisille, jotka toimivat taiteilijoina ja luovan työn tekijöinä omalla alallaan. Womarts on luonut tarpeen mukaisesti lyhyitä koulutuskokonaisuuksia, joissa hyödynnetään alhaalta ylöspäin suuntautuvaa lähestymistapaa, jossa koulutukset on luotu taiteilijoiden omista tarpeista ja lähtökohdista. Täydennyskoulutukseen Womarts on luonut koulutusmenun, jonka toteuttamiseen käytetään kahta eri koulutusmetodia. Täydennyskoulutuskokonaisuuden ovat yhteistyössä kehittäneet Limerick School of Art & Design sekä WIFT Finland.

Womarts-täydennyskoulutusmenu:

  1. Taiteilijaidentiteetti, johon sisältyy mm. taiteilijabrändäyksen ja taiteilijamotivaation kehittämisen sekä uuden Womarts-alustan koulutuskokonaisuudet.

  2. Taiteilijamarkkinat, johon sisältyvät pitchaukset sekä itsensätyöllistämisen ja yrittäjyyden koulutuskokonaisuudet.

  3. Taiteilijamatriisi, johon sisältyvät taiteilijan työllistymiseen liittyvät hallinnolliset työkalut, kuten verotukseen, tekijänoikeuteen, työlainsäädäntöön, työterveyteen ja työssä jaksamiseen liittyvät koulutuskokonaisuudet.

  4. Kansainvälistyminen, johon sisältyvät uuteen Womarts-alustaan, taiteilijaresidensseihin sekä taiteilijaliikkuvuuteen liittyvät koulutuskokonaisuudet.

  5. Neljäs ulottuvuus, johon liittyvät taiteen ja luovan työn rahoitukseen, taiteen ja teosten kaupallistamiseen ja myymiseen sekä luovan liiketoiminnan kehittämiseen liittyvät koulutuskokonaisuudet.

  6. Koulutuksen päätöskokonaisuus, johon sisältyy loppuseminaari, pyöreän pöydän keskustelu sekä valmistumisjuhla.


Womarts-täydennyskoulutus tarjotaan kahdella eri metodilla mentorointiohjelman ja erillisen seminaarihaun kautta.

Womarts-täydennyskoulutus pyrkii vastaamaan luovan sektorin tarpeisiin. Tarpeet nousevat alan erityispiirteistä, joita ovat mm. itsensä työllistäminen, luovan alan yrittäjyys ja liiketoiminta, luovan alan hallinnolliset vaatimukset, luovan alan rahoitus, tekijöiden ja teosten tuottaminen, markkinointi, levitys ja muu resursointi, kuten joukkoistaminen, kansainvälistyminen, brändääminen. Täydennyskoulutuksessa hyödynnetään uutta Womarts-alustaa, womarts.net.

Womarts-täydennyskoulutus on olennainen osa nelivuotisen hankkeen tavoitteita ja vaikuttavuutta. Siinä tunnistetaan täydennyskoulutuksen tarve osana naispuolisten taiteilijoiden ja luovan alan ammattilaisten urakehitystä. Laaja eurooppalainen täydennyskoulutus lisäsi naisten ammattilaisverkostoja, toimintaa ja sosiaalista pääomaa taiteilijoina ja ammattilaisina Euroopassa.

Limerick Institute of Technology (LIT) Irlannissa ja Women in Film & Television Finland (WIFT Finland ry) Suomessa yhdessä kehittivät täydennyskoulutuksen ja pilotoivat sen vuosina 2020-2021, minkä jälkeen muut hankkeen partnerimaat toteuttivat yhteisen suunnitelman mukaisesti täydennyskoulutusta omissa maissaan. Pandemian vuoksi koulutus tarjottiin erilaisin etäopiskelumuodoin, mutta myös lähiopetuksena silloin, kun se voitiin turvallisesti järjestää. Tärkeimpänä täydennyskoulutuksen järjestämiselle ja toteutukselle oli taiteilijoiden oma tarve käyttäen ns. “bottom-up” -metodia, jonka avulla määriteltiin osallistujien henkilökohtainen tarve koulutukselle. Tarvemäärittelyssä otettiin huomioon myös pandemian aiheuttama tilanne.

Tällä alasivustolla voit tutustua tarkemmin WIFT Finlandin tarjoamaan täydennyskoulutukseen Suomessa ja Islannissa. Mikäli olet kiinnostunut täydennyskoulutuksen oppimateriaalista, olethan suoraan yhteydessä WIFT Finlandiin. Täydennyskoulutukseen liittyvä oppimateriaali sekä dokumentaatio sisältää mm. mentorointipäiväkirjoja, prosessikuvauksia, osallistuja- ja kouluttajakyselyitä, risografioita, etä- ja online-koulutusmateriaaleja sekä taiteilijoiden SWOT-analyysejä. Täydennyskoulutuksen jälkeen hankepartnerit seuraavat toiminnan tuloksia ja vaikutuksia sekä analysoivat kohderyhmän suoriutumista, jotta voivat identifioida täydennyskoulutuksen tulevaisuuden tarpeita ja muotoja. Kaikista tuloksista raportoidaan hankkeen virallisella kanavalla sekä loppuraportissa.

Taiteilijoiden kansainvälinen liikkuvuus


Womarts tuki myös naispuolisten taiteilijoiden ja heidän taiteensa liikkuvuutta Euroopassa ja muualla maailmassa. Hankkeen perustoiminnan lisäksi taiteilijat voivat näin ottaa osaa erityiseen ohjelmistoon, taidetapahtumiin sekä festivaaleille. Womarts-hankkeessa taiteilijaliikkuvuus lisäsi kansainvälistä yhteistyötä.

Animaatio-ohjaaja
Ami LIndholm

WIFT Finland järjesti jäsenistölleen haun Angoulêmen sarjakuvafestivaaleille Ranskassa alkuvuodesta 2020. Festivaali järjestettiin 30.1. - 3.2.2020. Osallistujia haettiin animaattoreiden ja animaationtekijöiden joukosta. Lopulta animaatio-ohjaaja ja sarjakuvapiirtäjä Ami Lindholm sai vierailuohjelman puitteissa mahdollisuuden matkustaa Angoulêmeen.

Ami Lindholmilta on ilmestynyt muun muassa sarjakuva Vauvakirja (Kosmoskirjat, 2017) sekä animaatio Mother and Milk (Paperihattu, 2019), joiden hän kuvailee sijoittuvan ”äitiuniversumiin”, jonka aiheista syntyy niin animaatiota, sarjakuvia, kuvituksia kuin mediataidetta. Angoulêmessa Lindholm oli mm. edustamassa omia teoksiaan, verkostoitumassa alan tekijöihin sekä tutustumassa animaatiostudioihin.

Kirjailija Saara Turunen

Osana Womarts-hanketta julkaistiin antologiateos Europa28, joka kokosi yhteen kaikista kahdestakymmenestäkahdeksasta eri Euroopan maasta tulevien naispuolisten kirjoittajien, taiteilijoiden ja tieteentekijöiden novelleja ja esseitä. Europa28 kysyy mitä tarkoittaa olla eurooppalainen tänä päivänä. Antologian tavoite on esitellä monialainen läpileikkaus perspektiivejä ja näkemyksiä Euroopan tulevaisuudesta. Suomesta mukaan valittiin kirjailija, näytelmäkirjailija ja ohjaaja Saara Turunen. Saara Turusen antologiaessee “Things That Have Nothing to Do with Reason” tarkastelee hänen henkilökohtaista parisuhdettaan Euroopassa sekä sitä, mikä on oikeasti tärkeää. Saara Turusen työlle ominaista on sukupuolen, feminiinisyyden ja taiteen teemojen tarkastelu. Turunen on tunnettu myös näytelmistään, joita on käännetty useille kielille. 

Artistiportaali


Hankkeessa julkaistiin eurooppalainen artistiportaali WOMarts.net kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.2021.

WOMarts.net on konkreettinen työkalu sukupuolten tasa-arvon saavuttamiseksi luovilla aloilla Euroopassa. WOMarts.net on avoin ja turvallinen sähköinen portaali, jolla eurooppalaiset taiteilijat voivat esitellä omaa uraansa sekä omia töitään ja luoda yhteyksiä eri yleisöihin, toisiin taiteilijoihin sekä taidealan toimijoihin Euroopassa.

WOMarts.net on portaali, joka tuo näyttävästi esiin eurooppalaisia taiteilijoita eri taidealoilta ja stimuloi uusia yhteyksiä taiteilijoiden ja yleisöjen välillä Euroopassa. Lisäksi WOMarts.net on verkkoyhteisö, jossa ammattitaiteilijat voivat jakaa teoksiaan, vahvistaa oman työn markkinointia ja näkyvyyttä, tulla rekrytoiduksi sekä luoda uusia yhteistyömahdollisuuksia Euroopassa. Portaalin käyttäjät sekä laajempi yleisö voivat etsiä ja löytää eri alojen taiteilijoita ja luoda uusia yhteyksiä taiteilijoiden kanssa.

© WIFT Finland 2022. ALL RIGHTS RESERVED.

Powered by Noita Digital

Organisaatiot:

City of Santiago de Compostela, Department of Culture (ES)
Hay Festival of Thoughts and Literature (UK)
Grand Angouleme (FR)
Limerick School of Arts & Design (IR)
Centre Audiovisuel Simone de Beauvoir (FR)
Vilnius City Hall (LIT)
UGM Museum Maribor (SLO)
Academy of Applied Arts University of Rijeka (CRO)
Fundacion Municipal de Cultura de Aviles (ES)
WIFT Finland